Spellingsfout is een spellingfout! Over functioneel schrijven/spellen.



De leerlingen in mijn klas hebben vaak problemen met het juist spellen.
We oefenen woorden en spellingregels in via woordpakketten en elke leerling heeft een eigen spellingmap met hier in oefeningen op zijn/haar niveau.
Sinds 2 schooljaren werken we ook 1 uurtje per week aan functioneel schrijven en spellen.
De leerlingen krijgen hierbij functionele schrijfopdrachten.
Tijdens deze activiteiten wordt er zeer veel aandacht besteed aan het correct schrijven/spellen.
De leerkracht/logopediste geeft tijdens de activiteit voortdurend feedback.
De spellingfouten worden onmiddellijk besproken en gecorrigeerd, samen met de leerling.
Als de opdrachten zijn afgewerkt worden een aantal ‘woorden/zinnen’ door de leerkracht nog eens gevraagd en door de leerlingen op bord geschreven, men bekijkt hierbij nog eens samen de juiste schrijfwijze/spellingregel.

Overzicht opdrachten:

Opdrachten:
https://app.box.com/s/jvm88ut329so4x4mey85

Tot slot nog even voor alle leerkrachten die dachten: Is het nu spellingfout of spellingsfout?


Hier de uitleg van een taalkundige:
De Nederlandse taal is allesbehalve saai. Kijk bijvoorbeeld naar de woorden spellingsfout en spellingfout. Deze bestaan in mijn ogen niet. Zoek spellingsfout en spellingfout maar eens op in het Groene Boekje en de Van Dale. De Van Dale kent deze woorden niet. Echter, om mijn uitspraak dan maar meteen te ontkrachten: het Groene Boekje geeft aan dat spellingfout en spellingsfout niet per se fout zijn maar wel minder gebruikelijk. De Nederlandse taal is immers gecompliceerd, maar dat weet je anders zou je nu niet mijn blog lezen ;)
Wat denk je namelijk van de veel voorkomende (Van Dale)/veelvoorkomende (Groene Boekje) spelfout en/of typefout: typfout. Hiervoor geldt hetzelfde, wanneer je schrijft: Ik maak geen typfout. Dus wel, vinden de Van Dale, het Groene Boekje en Sabine. Maar wat een verrassing: het Witte Boekje (Genootschap Onze Taal) vindt 'typfout' zonder 'e' meer voor de hand liggen.
Tja... Moet je nu de richtlijnen van de Van Dale, het Groene Boekje of het Witte Boekje hanteren? Wat is fout, wat is goed en wat kan eventueel door de beugel? Keuzes, keuzes...
Consequent
Ik denk dat je het best consequent in je woordkeuze kunt zijn en knopen doorhakt: ik kies dus voor de Van Dale/het Groene Boekje: SPELLINGFOUT en TYPEFOUT.
Bron: Gedicht Joke Van Leeuwen

Reacties