Sssst... ik verklap je mijn geheimpjes!

Sssst... ik verklap je mijn geheimpjes!
photo: own making photo's pexels.com

zaterdag 8 februari 2014

Warme oproep om de petitie te tekenen!

Hierbij wil ik een warme oproep doen aan iedereen die deze blog leest.
Er is een groot probleem in de doorstroming van leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs.
Veel van onze leerlingen vinden volgend schooljaar zelfs geen plaats meer en hebben er zo'n nood aan.
Daarom hebben enkele ouders volgende petitie en actie opgericht!

Teken de petitie op:
http://onderwijsmetbeperking.be/over/

Waarom?
Doel van deze actie is om onze overheid aan te sporen om vandaag nog een oplossing
te zoeken voor het schrijnende probleem waarvoor honderden kinderen volgend schooljaar weer mee zullen kampen. We spreken hier over duizenden kinderen de volgende jaren en ja in ons land Belgiƫ.
Wij spreken over kinderen met meer behoefte aan extra zorgen.
Kinderen die door het leven gaan met autisme, ADHD, gedragsproblemen maar ook met motorische
functionaliteits problemen en alle kinderen die door een aandoening, al dan niet aangeboren
een aangepast onderwijs nodig hebben. Maar niet enkel het onderwijs is hier het onderwerp, vaak hebben onze kinderen nog nood aan begeleid wonen of werken, thuisbegeleiding (jonger dan 18), algemene begeleiding of meer specifieke behoeftes. Om deze zorgen te verkrijgen leunt men maar al te vaak aan tegen enorm lange wachttijden, omslachtige procedures en noem maar op. De gehele werking van zowel onderwijs als welzijnszorg hetgeen voor onze kinderen 1 geheel vormt wordt door de overheid niet als geheel in behandeling genomen maar links en rechts wordt er met een decreet of voorstel een stukje van het verhaal in een beter daglicht gesteld zonder het volledige pakket aan te pakken.
Vandaag de dag zijn de voorzieningen voor aangepast onderwijs regelrecht ondermaats en zijn er grote plaatstekorten binnen deze onderwijsvorm (soms beter bekend als BUSO). Men spreekt van Opleidingsvorm 1,  2 en 3 waar er voor elke vorm specifieke noden zijn.
Scholen en centra voor begeleid wonen en werken net zoals centra voor thuisbegeleiding en gelijkaardige welzijnsverleners klagen steen en been.
  Het is tijd dat het volledige plaatje bekeken wordt.
  Wie zijn we nu zelf:
  Ouders van een kind met Autisme en motorische functiebeperking langs de rechtse kant. Net als een 90 tal ouders van andere kinderen werden wij onlangs door de huidige school van ons kind uitgenodigd op een informatieve avond rond de inschrijving voor het secundair onderwijs.
  Iedereen kwam hier met volle verwachtingen om nuttige informatie te krijgen en na een inleiding werd ons het spijtige nieuws medegedeeld dat er volgend jaar exact NUL plaatsen vrij zijn.
  Kort daarop werden we in groepjes verder begeleid en werd het duidelijk dat de volgende jaren hier geen verbetering zal komen.
  In afspraak met enkele ouders en de directie van de school werd dan dit initiatief uitgewerkt. Wie we persoonlijk zijn heeft geen belang, het is elke ouder van een kind met meer behoefte aan zorgen en aangepast onderwijs die hier spreekt en iedereen die hier meewerkt of aan de petitie deelneemt spreekt uit naam van onze kinderen en enkel uit belang voor hun toekomst.

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten