Sssst... ik verklap je mijn geheimpjes!

Sssst... ik verklap je mijn geheimpjes!
photo: own making photo's pexels.com

vrijdag 14 maart 2014

Speurneuzen door de Europese Unie.

"De Europese parlementsverkiezingen vinden om de vijf jaar plaats en vallen telkens samen met de Vlaamse verkiezingen. België mag deze keer weer 21 politici afvaardigen naar het Europees parlement: twaalf Nederlandstaligen, acht Franstaligen en één Duitstalig lid." (Quote Nieuwsblad.be)

Werken rond verkiezingen gebeurd al in heel wat lagere scholen, maar op een begrijpelijke, eenvoudige manier in je klas werken rond de Europese Unie en Europese verkiezingen is niet altijd zo gemakkelijk.
De Europese Unie heeft daarom een leuke, kindvriendelijke website gemaakt waar Herman Van Rompay als 'Avatar' je doorheen de Europese Unie leidt in een heuse webquest.
http://2014.speurneus-webquest.be

Vanaf het 3de-4de leerjaar is deze webquest bruikbaar.
Als leerkracht moet je wel hier en daar extra uitleg geven tijdens het maken van de opdrachten, tips geven,... Bij leerlingen uit het 5de-6de leerjaar kan dit al zelfstandiger.
De webquest gaat uit van de landen waar de leerlingen reeds op vakantie zijn geweest zodat prenten, foto's, vragen vaak herkenbaar zijn voor verschillende leerlingen.
Je kan hen dan ook per 2 laten werken!
De leerkracht maakt een klasaccount aan en een profiel van een verkiezingskandidaat, waarna de leerlingen een eigen account kunnen aanmaken en 4 rondes kunnen doorlopen.
De vorige doeronde moet telkens door alle deelnemers worden opgelost voordat de leerkracht de volgende ronde kan ontgrendelen op haar/zijn account.
Elke ronde heeft een oefenmodule waarin ze al een soortgelijke oefening kunnen trainen.
Hebben ze het onder de knie, dan kunnen ze de doeronde maken voor punten!
Vaardigheden voor begrijpend kijken en lezen worden hier ook in getraind.
Neemt heel je klas deel, dan ding je als klas bovendien ook nog mee naar een leuke prijs!

Tip: Voldoende atlassen zijn een pluspunt!
Korte uitleg speurneus webquest:
https://app.box.com/s/atx66qhmudek7sm1o6ho