Nieuwe 'must haves' technieklessen: LittleBits & Beebot


Vanaf het schooljaar 2015-2016 wordt het leergebied wereldoriëntatie opgesplitst in twee leergebieden, namelijk ‘wetenschappen en techniek’ en ‘mens en maatschappij’.

De huidige eindtermen wereldoriëntatie zullen opgesplitst worden over de twee nieuwe leergebieden in twee betekenisvolle gehelen.
Waarom heeft men deze splitsing dan doorgevoerd? Een splitsing van het huidig leergebied wereldoriëntatie in twee leergebieden, enerzijds wetenschappen en techniek, anderzijds mens en maatschappij, zorgt ervoor dat wetenschappen en techniek veel zichtbaarder worden in het curriculum basisonderwijs. Dit maakt beide inhouden ook tastbaarder. Daarbij wordt het accent gelegd op ervaringsgericht leren en onderzoekend leren. 
Deze maatregel vloeit voort uit het masterplan hervorming secundair onderwijs.

Het opsplitsen van het leergebied wereldoriëntatie laat de (pedagogische) aanpak waarmee de twee nieuwe leergebieden worden aangebracht vrij, net zoals dit bij de andere leergebieden het geval is. Geïntegreerd werken is een mogelijke (pedagogische) aanpak die op vele manieren kan toegepast worden en niet staat of valt met het al dan niet splitsen van het leergebied wereldoriëntatie.

Heel wat scholen werken nu reeds met techniekkoffers, techniek aterliers, de Technotrailer, enz.

Maar, ondertussen staat techniek niet stil en zijn er heel wat nieuwe, interactieve en uitdagende materialen voor handen, waarmee je in onderwijs aan de slag kan.

Bron: Littlebits.com
Enkele voorbeelden zijn:

Bron: Beebot educatief speelgoed.nl


Little Bits:
Dit is een eenvoudig modulair systeem dat bestaat uit aparte magnetische units die je aan elkaar kan koppelen tot een circuit.
Zo heb je powerunits ( aangedreven door een batterij of adaptor),  roze input modules met knoppen, schakelaars, sensoren om hun omgeving te interpreteren,  groene modules (uitgangen) via welke je  beweging, licht , geluid , en meer kan toevoegen aan je circuit en oranje draadmodules om je circuits nog verder uit te breiden.
En via de Cloud bit kan je zelfs eenvoudige programmeringen invoeren.
Meer info omtrent gebruik, mogelijkheden, kostprijs e.a. kan je vinden via:

http://littlebits.cc/intro#intro-section-education

Filmpje over de werking:


Bee-bot:
De Bee-Bot is een  robot in de vorm van een bij. Kinderen kunnen de robot bedienen met de zeven knoppen op zijn rug. Om van punt A naar punt B te komen moet hij de Bee-Bot van tevoren de juiste commando’s geven. Bijvoorbeeld twee stappen vooruit, een keer naar rechtsdraaien en dan weer een stap vooruit. De robot onthoudt tot veertig stappen en kan zo uiteenlopende opdrachten uitvoeren.
In verschillende opdrachten kunnen leerlingen de Bee-Bot een parcours op variërende matten laten afleggen. Er zijn diverse matten op de markt met de meest uiteenlopende opdrachten.
Ook voor taal- en leesopdrachten, is er bijvoorbeeld een lettermat verkrijgbaar.
De robot rijdt van letter naar letter, om een woord te maken.
Ook bij topografie, verkeer en techniek kan met de Bee-Bot worden gewerkt.
Het aantrekkelijke van de Bee-Bot voor de lespraktijk is dat de leerkracht ook zelf opdrachten kan ontwerpen. Met accessoires en zelf ontworpen illustraties, landkaarten, vormen, letters of cijfers, kan de leerkracht leerlingen een op maat gemaakte les aanbieden.
De uitdaging voor de leerling is steeds om vooruit te denken. De complexiteit wordt bepaald door het niveau van de opdracht. Door de eenvoudige bediening is de Bee-Bot goed inzetbaar, zelfs in lagere klassen. Opdrachten kunnen naar complexiteit opgebouwd worden.
Opdrachten met de Bee-Bot dragen bij aan een oefening in logisch denken en probleemoplossende vaardigheden. De leerlingen maken een plan, testen en evalueren en wijzigen het programma (techniek - programmeren - ict)) als dat nodig is.




Meer info omtrent gebruik, mogelijkheden, kostprijs e.a. kan je vinden via:
http://www.b-bot.nl/webshop/educatief-speelgoed/bee-bot-oplaadbaar/ 


Filmpje over de werking:


Reacties

  1. Nog meer tools (naast de beebot en little bits) kan je 'verkennen' en eventueel uitlenen in Fablab Erpe-Mere. Little bits is leuk maar vrij duur en misschien niet onmiddellijk voor de school haalbaar. Een leuk en zelfs iets goedkoper alternatief voor de beebot kan de Edison robot zijn (www.meetedison.com)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten