Klassite, meer dan de zoveelste site!

Enkele Blogartikels geleden postte ik een handleiding hoe je een eigen klaswebsite kon maken via Jimdo.
Even terug zoeken op Klaskoffer en je kan dit vast vinden.
Er bestaan nog heel wat andere manieren om een eigen klassite te maken.

De meeste scholen hebben natuurlijk een eigen schoolwebsite, maar vaak komt hier vrij algemene info op, is deze niet altijd even duidelijk of zijn het steeds dezelfde leerkrachten die hier veel foto's en materialen op plaatsen.

Als een site of klassite je eigen verantwoordelijkheid en creatie is en opbrengt voor jou als leerkracht, dan wordt dit meer dan de zoveelste website.

Hier volgen enkele tips voor je klassite:
  • Start eenvoudig: maak een site (bijvoorbeeld met Jimdo) waar in het begin van het schooljaar alle info staat die je toch op de algemene infoavond aan de ouders geeft of uitlegt. Je kan de klassite dan als leiddraad gebruiken tijdens je uitleg (als je een digitaal schoolbord hebt) en ouders leren ineens hun weg te vinden. Je zal merken dat je dit erg handig is voor jezelf.
  • Algemene info zoals prijzen, schoolregels, -afspraken, jaarkalender... kan je aan ouders meedelen via je site door een link te plaatsen naar de schoolwebsite!
  • Eigen klasafspraken kan je reeds op je site vermelden vanaf het begin van het schooljaar.
  • Ben je een week of 3-4 verder, dan kan je de site stap voor stap aanvullen met bijvoorbeeld de maandplanning, lessenrooster van je klas (indien hier niet te veel meer aan verandert),
  • Tijdens het schooljaar vul je stap voor stap je website verder aan met bijvoorbeeld: leuke links naar webpagina's waar leerlingen kunnen oefenen op hun leerstof of flipfilmpjes waar de leerlingen extra uitleg kunnen vinden over het geleerde of een link naar de geleerde liedjes! (Deze websites met oefenstof en flipfilmpjes moet je niet zelf maken, je kan er massa's vinden op internet en You Tube, dus Google er op los).
  • Flipfilmpjes, links naar oefenstof,... kunnen voor leerlingen, maar ook voor ouders heel handig zijn bij het huiswerk. Doe het wel stap voor stap juist voor je de leerstof aanbrengt of direct er na. Laat dit ook zien aan de leerlingen, dan vinden ze dit al snel terug op je site!
  • Ook werkblaadjes, liedjesteksten kan je posten door ze in dropbox, box, Google drive of... elders te posten en de link te delen via je site.
  • Heb je toestemming van de ouders, dan kan je ook foto's van activiteiten plaatsen op je klassite.
  • Wil je een stapje verder gaan... dan kan je ook huiswerktips posten of tips rond een bepaald project die ook thuis nuttig kunnen zijn.
Je zal snel merken dat de feedback die je krijgt van ouders en leerlingen je een heel positieve opsteker kunnen geven en dat je snel het nut je klassite gaat ontdekken.
Let er wel op dat je de site op het einde van het schooljaar wist qua fotomaterialen!
Of zelfs volledig...

Of ben je zorgleerkracht en wil je graag een eigen site maken met bijvoorbeeld tips rond huiswerk, leerproblemen, flipfilmpjes rond veel voorkomende problemen in leerstof of extra uitdagend materiaal voor de snelle leerlingen, leestips, oefenmaterialen, enz. Dat kan.
Vermeld de 'ZORGSITE' op je schoolwebsite voor iedereen.

Een Blog kan ook interessant zijn, maar zou ik persoonlijk in een klas/school sneller gebruiken om de leerlingen berichten te laten posten over hun klasactiviteiten. Dit kan perfect als overschrijdende ICT/Taal/Spellingactiviteit.

Bron: Free stockphoto's kaboompics



Reacties