Sites in de kijker: Stoodle en Topomania

Tijd om nog eens 2 websites in de kijker te zetten.

De eerste is de website Stoodle: http://stoodle.ck12.org/
Stoodle is eigenlijk een white board dat je kan openen op de tablet (of je pc).
Je kan hier aantekeningen op maken zoals op een echt white board, maar ook vormen toevoegen, een tekst intypen, zelfs afbeeldingen invoegen.

Bron: gemaakt met Stoodle

De tweede website is Topomania: http://www.topomania.net/overtopomania
TopoMania is een oefenprogramma waarmee topografische kaarten gememoriseerd kunnen worden. De oefeningen in het programma zijn erop gericht de leerlingen spelenderwijs de topografische onderdelen op een kaart te laten herkennen en benoemen.
De onderliggende gedachte bij de oefeningen is: uitdaging en ondersteuning. Met een score systeem wordt de leerling uitgedaagd de oefeningen zo goed mogelijk uit voeren en met een hint systeem krijgt de leerling de mogelijkheid nog niet bekende onderdelen te leren kennen.
Om de oefening zo divers mogelijk te maken worden de kaarten in verschillenden vormen aangeboden:
  • oefeningen met zes spelvormen 
  • kant en klare werkbladen
  • filmpjes van de oefeningen
  • webkaarten
  • toetsen
De ervaring leert dat na het doen van enkele oefeningen met een kaart de leerling zich al een groot gedeelte van de stof heeft eigen gemaakt.
Er staan honderden kaarten op de site. Alle kaarten kunnen aangepast worden zodat ze exact aansluiten op een kaart die in de les of methode gebruikt wordt.
Met TopoMania kan je met verschillende kaarten spelletjes spelen waarmee je de kaart leert.
Je kan op de kaart schieten met een pijl en boog, over de kaart racen met een racewagen of simpelweg met de muis de gevraagde kaartonderdelen aanwijzen.
Verder zijn er oefeningen waarbij je de naam van een kaartonderdeel moet intypen of moet kiezen uit een lijst. Bij elk spel kan je aangegeven hoe moeilijk je het wilt maken. Dit doe je door een klok in te stellen op een aantal seconden per vraag. Als je niet binnen de tijd het juiste antwoord geeft dan zal het programma het antwoord geven. Hoe vaker en hoe sneller je het goede antwoord geeft hoe hoger je score wordt.
Om zelf kaarten te maken of te wijzigen heb je een account nodig. Een account is gratis.
 Als leerkracht kan je van de kaarten ook een werkblad maken om in je klas te gebruiken als apart oefenblad, toetsblad of op je Smartbord.
Bron: gemaakt met Topomania      

Reacties