Braintrigger - Kraak de Klasbox

Leerlingen triggeren om zelfs te werken aan leerstof die ze eigenlijk niet echt leuk vinden of die hen niet boeit is niet altijd eenvoudig.
Zeker niet in een wereld waar alles super cool, snel, flashy, hip en trendy moet zijn.

Geef je les aan pubers is het vaak nog eens een extra uitdaging om de motivatie en betrokkenheid hoog te houden.
Humor is al een grote eerste stap, ook voor jezelf als leerkracht. Want ook zelf de humor blijven vinden in je dagdagelijks les geven zorgt er voor dat je zelf ook positiever tegen alles aan kijkt.
Zelfs op een baaldag!

Pinterest, internet, lerarenpagina's op Facebook barsten van leuke ideeën om een vak of onderdeel eens op een eigentijdse manier aan te pakken. Je hoeft dus gelukkig niet altijd ver te zoeken.

Maar heb je er al eens aan gedacht om Fortnite en Marshmellow - termen te gebruiken in een les rond verdubbelen en verenkelen en ineens die oersaaie spellingsregel er in te krijgen?
Of om rond de muziek van Tourist LeMC een poëzieles te geven?
Om je leerlingen een tussendoortje te geven a.d.h.v. Skibidi of met een Fortnite dansje?
Om een Escapebox of zelfs een heuse Escaperoom in je klas te maken, waarbij je hen uitdaagt om zelfs met de moeilijkste leerstof aan de slag te gaan?

Nee? Het is natuurlijk geen noodzaak om de gekste dingen uit de kast te halen en het hoeft niet elke les, maar voor bepaalde leerstof, voor jezelf én je leerlingen ook wel eens een uitdaging om te ontdekken waarmee je hen kan triggeren!

In mijn eigen klas hebben we zo onlangs gewerkt met een Kraak de Klasbox rond het thema cijferen tot 10 000 (+,- en x). 1 week hebben de leerlingen enorm hard gewerkt, gecijferd, gerekend zonder te beseffen dat het eigenlijk ook een rekenles was.

De box zelf was gemaakt van een houten (goedkoop) kistje, beschilderd en op slot gedaan met goedkope cijferslotjes waarvan je zelf de code kan instellen.
En in de box... een leuke of lekkere verrassing. De eerste vraag van de leerlingen nadat ze hun beloning hadden verdiend was:
"Wanneer gaan we nog eens Kraak de box doen, juf?" en 1 zei zelfs: "Juf, dit is veel leuker dan rekenen."

Box:


Opdrachten & correctiesleutel:
 https://app.box.com/s/vb2nmkj56kmen36j5sp1ult495axcg7f


Antwoordblad leerling:
 https://app.box.com/s/lmxozmsl23pv2tfb4jkuu6dta1s5k9gc

Verzamellijst codes juf:
https://app.box.com/s/rkohqcswmh051wqylo9tuxplot33039h

Reacties