Alternatieve Kerst - Coronatijd


Vier gans December en Januari Kerst

Verdeel Kerst & Nieuwjaar over 1-2 maanden en doe regelmatig ‘kerstige dingen’.  Als ik iets heb geleerd van dit jaar en de lock-downs, dan is het wel dat met een minder groot gezelschap mogen afspreken niet persé slecht is. Laten we eerlijk zijn: hoeveel mensen spreek je een rustig en uitgebreid als je met meer dan 10 man aan tafel zit? Dus verspreid alles goed en zorg dat je voldoende tijd tussen wandelingen en andere dingen laat om het veilig te houden voor iedereen die je graag ziet, maar wat kan je nog doen dan behalve lange wandelingen? Let wel op, elk land heeft zijn eigen maatregelen en regels!



Kerstwandeling om Kerst te vieren tijdens corona

Ik noemde hem al even, maar spreek eens af met wie wel mag voor een wandeling op afstand. Neem je eigen thermosfles met Glühwein of chocomelk mee en maak er iets gezelligs van.

Kan met familie, maar natuurlijk ook met vrienden. Met je bubbel, met zorg voor de maatregelen en afspraken. Met je eigen drinkbus of thermos en de nodige afstand in buitenlucht. Kun je direct een (klein) kerstcadeautje geven aan die andere(n) dat pas op 1e kerstdag uitgepakt mag worden.



Maak het thuis extra gezellig

Zet je kerstboom mega vroeg en laat hem extra lang staan. Want een kerstboom zorgt toch voor een instant gezellig gevoel. Maak ook eens extra werk van je buitenversiering en maak je buren en dorpsgenoten eens blij. Want een echte avondwandeling in eigen dorp waarbij je mooi versierde huizen kan gaan bekijken met gezellige lichtjes is toch ook gezellig. Nadien thuis gezellig samen met je eigen bubbel en met een warme chocomelk (of iets sterkers voor sommigen en een leuk gezelschapsspel)? Geen BOB nodig dit jaar!

Dit jaar gaan we dus ook qua kerstviersiering all-the-way.



Maak een Adventkalender voor een ander

Ook een leuk idee: Maak een  Adventskalender van kleine doosjes en verstop hierin leuke dingen voor bijvoorbeeld oma en opa die nu de familie niet zo vaak kunnen zien of voor elkaar. Lieve briefjes en verrassingen van de kleinkinderen er in en af en toe iets speciaal?

Ook top om je tienerkinderen voor elkaar te laten maken of… om dit te maken voor mensen in een rusthuis in de buurt. Pinterest staat vol met DIY-ideeën over hoe je zoiets kan maken.



Een virtuele Kersttafel: corona-proof Kerst vieren

Een Kerstdiner op afstand is misschien niet zoals je het normaal gesproken knus aan tafel zou doen. Maar is misschien wel een leuk idee. Zet je laptop, tablet of pc zo dat het net is alsof je allemaal samen aan tafel zit en hou zo een beetje contact. Er bestaan zelfs online games die je met de ganse familie kan doen. Of al eens weerwolven gespeeld via skype? Of maak een nieuwe versie van Among us live. Topper bij de tieners.

Stuur ieder zijn/haar rol door via Whatss App of Messenger en… spelen maar.

Pinterest boomt van de ideeën.



Stuur Kerstcadeaus op voor onder de boom

Stuur elkaar anoniem een kerstcadeau. Hoe leuk is het als er een cadeautje van iemand anders onder je kerstboom ligt waarvan je je weken afvraagt wat er in zal zitten en dat je pas op eerste Kerst mag uitpakken? Zo spannend…



Wat met de Nieuwjaarsbrieven? Corona-proof ?

Bezorg bij de ouders van  je petekind of metekind of je kleinkinderen voordien het cadeautje. Zij verstoppen het goed tot aan het lezen van de brief.

Doe hetzelfde als met de virtuele kersttafel en zet een meeting op virtueel/online.

De kinderen kunnen hun brief geven en is de brief gelezen? Dan kan het cadeautje thuis ineens worden bovengehaald en bezorgd.

Je kan ook eens een voordeurbrief laten lezen. Aanbellen, 1,5 meter afstand en… voorlezen maar.

 

Matching Kerstpyama’s

Gezellig om met je beste vrienden of vriendinnen te doen, maar wedden dat zelfs je ouders eens mee willen doen? Bestel dit jaar matching kerstpyjama’s om het thuis gezellig te maken en doe samen op kerstochtend thuis een brunch, in matching pyjama’s en stuur elkaar de gekste foto’s of… doe dit ook virtueel.

Je kan er zelfs een heuse kerstpyjamakwis van maken.



Stuur dit jaar wél die Kerstkaart

Wanneer heb jij voor het laatst een kerstkaart gestuurd? Ik zou zeggen: stuur op tijd naar alle vrienden van wie je het adres hebt en al je zakelijke relaties een kerstkaart op een hele maand december en januari lang. En wedden dat er iedere dag in december en januari iets gezelligs op jouw deurmat ligt? Verveel je je ondertussen al, jaren niet meer geknutseld? Haal je beste talenten boven en… knutsel er na jaren misschien nog eens zelf 1.

Of… maak als grootouders eens een gekke fotokaart die je kleinkinderen niet zullen verwachten.

Instant ben je hip als grootouders.

 

Thuis Uit Eten voor het Kerstdiner

Thuis uit eten zoals in een restaurant. Maak op de feestdagen van je woonkamer een echt gezellig restaurant. Steek je tijd in gezelligheid, warmte en bestel misschien op tijd je diner thuis of maak er een echt familie-kookmoment van waarna je samen kan genieten van al het lekkers.

Vooral kinderen maken super graag hapjes en snackjes of dessertjes.

 

Kerstkoekjestijd

Bak met je kinderen een berg koekjes, echt kerstkoekjes en verpak ze in mooie zakjes of doosjes. Met misschien een eigen boodschap aan. Bezorg deze bij familie, vrienden, ouderen in je buurt door ‘belletje trek te doen’ en je snel te verstoppen. Vergeet niet de koekjes voor de deur eerst te zetten. Wedden dat ze niet boos gaan zijn als ze aan de deur koekjes vinden?

Of maak eens een Gingerbread huisje.

 

Bioscoop thuis? Kijk een Kerstfilm!

Spreek op kerstavond af om met je gezin of familie een gezellige kerstfilm te bekijken.

Wissel de filmideeën uit nadien met elkaar of spreek af dat je dezelfde kijkt. Instant groepsgevoel.


Kerst-zwaaien

Maak dan tijd voor een kleine ‘roadtrip’ en doe aan kerstzwaaien. Zwaai in December en Januari naar iedereen die je tegen komt. Vanuit je auto, vanuit je raam, vanop je fiets,… Je gaat het misschien niet zien, maar wedden dat vele een glimlach achter hun mondmasker gaan hebben als ze dat zien?

 

Kerstverhalen voorlezen

Heb je vrienden/familie al lang niet gezien? Lees eens een kerstverhaal aan ze voor en bezorg ze dit via digitale weg. Dit is heus niet alleen voor kids leuk om te ontvangen. Ook opa’s en oma’s gaan dit super vinden. De kleinsten kunnen dan bijna elke avond lekker hun bedje in met een verhaal van opa, oma, tantes, nonkels en misschien zelfs iets oudere neefjes en nichtjes die al goed kunnen voorlezen.




 

Reacties