Read&Write for Google Chrome als vervanger voor Sprint

 In veel scholen is het programma Sprint als hulpmiddel voor heel wat leerlingen al gekend.

Maar wist je dat er ook een online, meer dan volwaardig alternatief bestaat voor wie met Google Chrome en Classroom werkt?

De extensie Read&Write for Google Chrome van Texthelp is een tekstvoorlezer (text-to-speech). Het programma creëert een toolbalk met verschillende iconen. Je installeert deze via extenties toevoegen in je Google Chrome.

Read&Write for Google Chrome kan als vervanger gebruikt worden voor Sprint en is bijzonder interessant in gebruik wanneer er gewerkt wordt met Google Suite for Education.

Het gebruik van Read&Write is gratis voor leerkrachten. Hiervoor moet je wel eerst registreren om je abonnement te activeren. Dit kan via https://rwchrome.texthelp.com/drive/Home/RegisterTeacher.


 

Aan de hand van de vriendelijke, intuïtieve toolbalk kun je woorden, zinnen, paragrafen of geselecteerde tekst laten voorlezen. De voorgelezen tekst wordt visueel gemarkeerd in een andere kleur dan de achtergrond.

Men kan kiezen uit verschillende voorleesstemmen, waaronder ook een Vlaamse stem. Je kunt eveneens de snelheid en het volume aanpassen.

Deze tool werkt met PDF werkbladen en ook met webpagina’s:

Om het even welk geselecteerd deel van het scherm kan luidop voorgelezen worden. Ook opdrachten in de elektronische leeromgeving, Google documenten of slides uit je Drive, …

Verder kun je tekst met verschillende kleuren highlighten, die vervolgens met één knop op de werkbalk verzameld kunnen worden in een nieuw Google Document. Zo kun je heel eenvoudig samenvattingen maken. Ook het invullen van werkbladen in PDF formaat is eenvoudig mogelijk binnen bijvoorbeeld de Classroomomgeving.

Maar ook voor leerlingen die minder snel typen is er een inspreekfunctie waarmee ze de antwoorden kunnen inspreken zodat de pc die zelf omzet naar getypte tekst.

Het kan heel wat ondersteuning bieden bij leerlingen met leermoeilijkheden, leesmoeilijkheden, taalstoornissen, dyslexie of een andere moedertaal. Ze kunnen met behulp van de tool tekst hardop laten lezen, zichzelf opnemen, luisteren naar hun opname, teksten samenvatten, gesproken taal omzetten naar tekst. Het programma bevat ook een beeldwoordenboek, waarin men van een gemarkeerd woord de bijhorende prent/picto krijgt te zien.

Tip: Ook handig voor de juf of meester om de picto's snel te zoeken en vinden voor werkblaadjes.

Tip 3de graad / secundair onderwijs: 

Het is mogelijk om te kiezen uit verschillende talen. Dat is erg handig om een taal mondeling in te oefenen. De tool omvat ook vertaalhulp (nog niet beschikbaar in Nederlands). Onbekende woorden begrijpen kan met de functie ‘Dictionary’ en ‘Picture Dictionary’. Je kunt hierbij op een efficiënte manier alle gemarkeerde woorden, inclusief verklaring en afbeelding, in een overzichtsdocument bewaren. Dus ook voor het inoefenen van andere talen zoals Frans/Engels/Duits kan je deze tool inzetten.

Studenten kunnen tekst voorlezen en opnemen (Voice Note) en deze delen met de leraar (via Google Classroom). Een andere mogelijkheid met Read & Write is om een MP3 van de geselecteerde tekst te laten maken, die je dan later kunt beluisteren. Het omgekeerde kan ook, gesproken taal omzetten naar tekst in een Google Document.

Zelfs tekst op een poster kan voorgelezen worden (Screenshot Reader). Men kan ook de leesvriendelijkheid van een tekst vergroten (reclame, afbeeldingen verwijderen) en de kleuren van het computerscherm veranderen om het lezen te vergemakkelijken.

 

Samenvatting van de mogelijkheden

  • Hardop voorlezen van woorden, zinnen, paragrafen of hele documenten eenvoudig te volgen door middel van highlighting.
  • De betekenis van woorden uitleggen in zowel woorden als afbeeldingen, en deze verzamelen in een Google Document (Nederlands nog niet beschikbaar).
  • Tekst vertalen in andere talen (Nederlands nog niet beschikbaar).
  • Doet suggesties voor het huidige of een volgend woord terwijl je typt (Nederlands nog niet beschikbaar)
  • Plaatst gesproken woorden in de tekst.
  • Omzetten naar een leesvriendelijke tekst.
  • Maken van gesproken notities in Google Documenten.
  • Eigen stem opnemen, beluisteren en doorsturen.
  • Samenvattingsfunctie.
  • ...

 


 
 
 
Bron photo: Pexels free stockphoto


 

Reacties