De vakantie in zicht!

 Morgen starten we al weer aan de maand juni.

Wat is de tijd weer omgevlogen.

Bijna weer tijd voor de meesters en juffen om bij te tanken en voor de papa's en mama's om met hun kroost op vakantie te gaan.

Voor sommigen is reizen een ware nachtmerrie met de achterbank vol kinderen, voor anderen begint daar al echt hun vakantie. Een tablet met filmpjes en spelletjes is natuurlijk een handige zoethouder, maar wil je het toch af en toe eens over een andere boeg gooien?

Dan krijg je hier wat leuke ideeën om je kroost bezig te houden tijdens bijvoorbeeld de autoreis.

En sommige ideeën zijn ook perfect bruikbaar op andere reizen.


Bananenspel

Leeftijd: 3-5 jaar
Iedere keer wanneer iemand een gele auto ziet, roept hij ‘Banaan!’ en krijgt een punt. Degene die aan het eind van de rit (of tot de volgende pauze) de meeste punten heeft, wint. Je kunt natuurlijk eindeloos variaties verzinnen op dit spel. Iets oudere kinderen vinden het vaak leuk om uit te kijken naar een bepaald automerk.

 

Gelukkig helaas

Leeftijd: vanaf 8 jaar
Taalspelletjes zijn altijd een succes onderweg. Je hebt er niets voor nodig en ze leveren vaak grappige situaties op. Dat is ook het geval met het spelletje Gelukkig helaas. De spelers moeten om de beurt een zin zeggen, die afwisselend met helaas of gelukkig begint. Bijvoorbeeld: ‘Helaas is de benzine van de auto op.’ ‘Gelukkig gaat papa elke week naar de sportschool en kan hij de caravan zelf wel trekken.’ Je mag het zo gek maken als je zelf wilt!

 

Wie (of wat) ben ik?

Leeftijd: iedereen!
Eén persoon neemt een persoon of voorwerp in gedachten, de anderen moeten door vragen te stellen raden wie of wat dat is. De vragen mogen alleen met ‘ja’ of ‘nee’ worden beantwoord. Wie na tien vragen het antwoord nog niet weet, is af. Wie het goed weet te raden, mag in de volgende ronde iets in gedachten nemen.

 

Dierenslang

Leeftijd: 6-12 jaar
De eerste speler noemt een dier, bijvoorbeeld ‘eekhoorn’. De volgende moet dan een dier noemen dat begint met de laatste letter van ‘eekhoorn’, bijvoorbeeld ‘nijlpaard’. De volgende speler moet een dier met een ‘p’ verzinnen, enzovoort. Wie geen dier meer weet te noemen is af. Natuurlijk kun je dit spel ook spelen met plaatsnamen, voetballers, etenswaren….

 

Foliefröbelen

Leeftijd: 4-12 jaar
Neem een rol aluminiumfolie mee in de auto. Tijdens de rit kun je hiervan stukken afscheuren en aan je kinderen geven om er leuke vormen van te maken. Bijvoorbeeld een zwaard, een armband, een koe of een misschien wel een vliegtuig!

 

Sssst…!!

Leeftijd: iedereen!
Een ideaal spel om de rust in de auto te doen terugkeren: wie kan het langst stil zijn. Geef een teken waarop de tijd ingaat. Wie het eerst een geluid maakt, is af.

 

Gatenkaraoke

Leeftijd: iedereen!
Zet leuke (kinder)liedjes op en zing met z’n allen luidkeels mee. Draai dan het volume uit en blijf zelf gewoon doorzingen. Zingen jullie nog goed op het moment dat het volume weer aan gaat?

 

Frupselen

Leeftijd: 6-12 jaar
Om de beurt kiest iemand een werkwoord (bij jongere kinderen moet je even uitleggen dat een werkwoord iets is wat je doet). Bijvoorbeeld het werkwoord ‘slapen’. De andere spelers moeten proberen dit werkwoord te raden door vragen te stellen. In die vragen wordt het woord ‘frupselen’ gebruikt om het onbekende woord te vervangen. Bijvoorbeeld: ‘Kunnen dieren frupselen?’‘Heeft oma wel eens gefrupseld?’ ‘Heb ik vandaag al gefrupseld?’
Je kunt afspreken dat de vragen alleen met ‘ja’ of ‘nee’ worden beantwoord, maar als het lastig blijkt om het woord te raden, mogen er ook tips worden gegeven.

 

Vakantie-abc

Leeftijd: 8-12 jaar
De eerste speler zegt: ‘Ik ging op vakantie en zag een albatros’. De volgende speler ging op vakantie en moet iets gezien hebben dat met een B begint, de derde met een C, enzovoort. Bij oudere kinderen kun je proberen om samen een leuk verhaal te verzinnen. De zinnen hoeven dan niet steeds hetzelfde te beginnen, maar de spelregel blijft dat het laatste woord moet beginnen met de volgende letter van het alfabet. Bijvoorbeeld:
  • ‘Ik ging op vakantie en zag een albatros.’
  • ‘Huh, wat is dat een groot best, dacht ik bang.’
  • ‘Toen er ook nog een ooievaar en een vliegende dinosaurus voorbijkwamen, was er nog maar één conclusie.’
  • ‘Volgend jaar ga ik gewoon weer op vakantie naar Duckstad.’
  • ‘Daar heb je nog niet eens vliegende eenden.’

 

Pictionary op het autoraam

Leeftijd: 5-12 jaar
Wist je dat je het bekende spel pictionary ook prima in de auto kunt spelen? Het enige wat je nodig hebt zijn whiteboardstiften of krijtstiften. Daarmee kun je op autoramen tekenen en de tekening gemakkelijk weer uitwissen. Bij pictionary maakt één speler een tekening en moeten de anderen proberen zo snel mogelijk te raden wat de tekening voorstelt.
Maak eventueel thuis al wat kaartjes met tekenopdrachten in verschillende moeilijkheidsgraden. Geen zin (meer) in pictionary? Met de whiteboardstiften kan je kind natuurlijk ook lekker zijn of haar fantasie de vrije loop laten.

 

Tien rode auto’s

Leeftijd: iedereen!
Spreek een kleur af, bijvoorbeeld rood, en ga auto’s met die kleur tellen. Na tien rode auto’s krijgt iedereen iets lekkers. Bijvoorbeeld een tiktakje.

 

Touwfiguren maken

Leeftijd: 5-12 jaar
Ken je het nog van vroeger? Met een touwtje om je handen de leukste figuren maken, zoals een kop-en-scholen, een parachute of een hangmat? Figuren maken met een touwtje is een van de oudste spelletjes ter wereld; er wordt zelf gedacht dat het al in de prehistorie werd gespeeld! Je hebt alleen een touwtje nodig en iemand die kan voordoen hoe je de figuren maakt. Misschien weet je ze zelf nog, kijk anders als opfrisser even op YouTube. Hier kan je heel veel instructiefimpjes vinden door te zoeken op 'string figure'.

 

Elastieken op de parkeerplaats

Leeftijd: 7-12 jaar
Nog zo’n vintage activiteit: elastieken. Springspelletjes doen met een grote lus van ongeveer drie meter elastiek, die twee anderen om de benen hebben. Dat kun je uiteraard niet tijdens het rijden doen, maar het is een perfect spelletje voor tijdens een rustpauze op de parkeerplaats. Op dit YouTube-filmpje laten twee meisjes zien wat voor springfiguren je allemaal kunt uitvoeren. Door te zoeken op ‘Chinese jump rope’ vind je nog veel meer filmpjes.  https://www.youtube.com/watch?v=PvJ45Xk5_yU&feature=youtu.be 

 

Ook leuk om te doen is achterbankbingo. Op deze site kan je zelf kaarten downloaden om dit spel te spelen: https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/met-kinderen/achterbankbingo

 

Voor oudere kinderen die geïnteresseerd zijn in wetenschap zijn de podcasts van Nerdland met o.a. Lieven Scheire ook een aanrader.

 

Andere podcasts kan je vinden per leeftijd via: https://kinderpodcasts.nl/ 

 

Ook de moeite zijn de podcast Wetenschapje van Het Geluidshuis, het leuke audioproductiehuis dat al een aantal jaren inzet op grappige, maar wondermooie hoorspelen voor jong en oud, pakt nu ook uit met een eerste podcast voor kinderen vanaf 8 jaarWetenschapje is leerrijk, zit boordevol weetjes, muziek, geluidseffecten én humor. Een puur Geluidshuis-product dus.

Je kan ze onder die naam vinden via wetenschapje.beSpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsStitcher en acast.

 

En moest je naar de bergen trekken, dan is dit een aanrader: Bella de koe.

Hoofdpersonage Bella is een zingende koe uit de Oostenrijkse bergen die allerlei knotsgekke avonturen beleeft en steeds een oplossing heeft. De verhaaltjes zijn heel opbeurend, duren ongeveer 9 minuten en zijn volledig gratis. 

Te vinden in de iTunes store en op Spotify. 

 

Ook een tof idee is een groot A4 tekenblok te kopen met lege tekenbladen en hier voordien enkele spelblaadjes en kleurprenten in te plakken. Galgje, Tik Tak Toe, mastermind, tekeningen waar je de punten moet verbinden, nummertjes kleuren, zoek de verschillen, enz. Je kan op internet heel wat printklare spelblaadjes vinden.

 

Bron: Home made with Pexels and Pixaby free stockphoto's



Reacties